И пак за инжектиране на ботулинов токсин …….

12/09/2011, by clinic, in ботулинов токсин, 0 comments

Стремежът към красота занимава човечеството от античността, като идеалът е бил  постиган в различните общества по различни начини. Днес има много модерни техники за естетични корекции и което е по-важно за подмладяване на лицето и тялото. Като погледнем назад в историята и преди са били използвани малки дози от отровни субстанции за разкрасяване. Древните римляни използвали капки за очи от Atropa Belladonna, за да разширяват зениците си, което намирали за особено привлекателно/ името “belladonna” означава “хубава жена“ и произлиза от този обичай/. Използването на токсина Cllostridium botulinum за козметични цели поставя много въпросителни, някои от тях съвсем оправдани. Много съображения подчертават необходимостта това средство да се прилага от професионалисти.

От много години прилагам  препарати с ботулинов токсин  за хармонизиране външния вид на моите пациенти и съм се убедила, че една голяма част от тях проявяват доверие и уважение. Толкова много е изписано за продукта, че не си струва да се задълбочавам в състав, биохимизъм, странични действия, противопоказания, а да ви запозная с полезните резултати, които се получават след инжектирането му.Основното на което се разчита и възлага, това е борбата със стареенето на кожата. С годините се появяват не само бръчки и гънки, но и „увяхване” на епидермиса, загуба на влага, сухота, отслабване на тургора и др. Тези промени издават възрастта.

Ботулинов токсин успешно се справя с проблемния „пачи крак”, бръчки по челото, гневната бръчка между веждите… След инжектирането му горната половина на лицето „светва” и тогава натрапливо се виждат участъците, които се нуждаят от хиалуронова киселина. Универсалността му и многодействеността му позволяват една инжекция да върне приятното и хармонично излъчване на вашето лице.

Преди всяко инжектиране аз провеждам консулт и с удоволствие отговарям на всички въпроси. Оглеждам зоната за корекция и обсъждам всички “за” и “против”. Определям дозата необходима за повлияване на проблема, обяснявам, че останаха в историята по-големите количества и ефекта на „мумифициране” на лицето.

Въвеждането на продукта в кожата се осъществява с тънка игла, която не оставя следи и позволява точно  въвеждане на препарата на необходимата дълбочина. За равномерно разпределение аз провеждам многократни убождания. След като ботулиновия токсин е въведен, рядко се налага охлаждащ компрес, по правило всички симптоми като зачервяване, нараняване много бързо отзвучават, а ако има дискретни насинявания препоръчвам специални локални продукти.

Продължителността на процедурата зависи от необходимата корекция, но не отнема повече от 5 до 15 минути.

Продължителността на действието  е от 3 до 6 месеца, но аз спазвам установеното правило два, най-много три пъти годишно, като предпочитам действието на предишно инжектирания ботулинов токсин  да е отзвучало напълно.

Инжектирането на ботулинов токсин не се нуждае от рехабилитационен период, той се понася сравнително добре и вие можете да се върнете към нормалния житейски ритъм, с изключение на няколко ограничения: да не сте в хоризонтално положение 3-4 часа след инжектирането, да не масажирате инжектираното място, но да правите мимика в зоната.

Ако имате нарушение в съсирваемостта на кръвта, имунологични заболявания, тежки заболявания на вътрешните органи, инфекциозни и възпалителни процеси в областта, която се нуждае от корекция, ако сте бременна или кърмите вашето бебе, ще се наложи да отложим или да се откажем от инжектирането на ботулинов токсин. Ако приемате медикаменти /антибиотици, антикоагуланти и др./ следва да споделите това с мен, тъй като някои лекарства не се комбинират с продукта.

Д-р Мария Илиева