Химични пилинги


Химичният пилинг представлява медицинска манипулация, при която чрез химичен агент се предизвиква контролирано унищожаване на определени слоеве на кожата. За първи път химичен пилинг /peel-лющя се/ е извършен в САЩ през 30-те години на XX век. От тогава до днес са разработени и усъвършенствани много програми използващи различни химични агенти. Разделя се на:

– Повърхностен;
– Средно дълбок;
– Дълбок;

Изборът на химичния пилинг е според типа кожа, внимателната диагностика е предпоставка за успешното му прилагане от лекар-дерматолог. Индикациите за провеждане на химичен пилинг са:

Подмладяване и хидратация на кожата;
– Мазна, себорейна и акнеична кожа;
– Фотоиндуцирано стареене на кожата;
– Пигментации от различно естество;

Подобрението в състоянието след пилинга се дължи на деструкцията на повърхностния слой на кожата, което води до незабавна мобилизация на възстановителните й сили. За кратко време се произвеждат много нови, млади клетки и излющените слоеве се възстановяват, като се разкрива нова, по-млада и нежна кожа. В същото време се стимулира изграждането на колаген и равномерното му и хоризонтално разположение подобрява еластичността на кожата, която изглежда по-гладка и опъната.
Видимото подобрение на кожата се дължи на:

– Подобряване тургора, хидратацията и изглаждане на фините бръчици и намаляване дълбочината на по-изразените;
– Изравняване на тена, дължащо се на премахване на неестетичната пигментация;
– Регулиране на мастната секреция, свиване на порите;
– Сериозен опит за ефективно лечение на акне и белези от акне;

Подходящи сезони за провеждане на химичен пилинг са есента, зимата и ранна пролет. Разбира се вече има нови формули за приложение и през лятото. Времетраенето на процедурата е около 15 до 30 минути за различните видове. Дискомфорта, който пациентът изпитва е незначителен и се изразява с дозирано пощипване и парене по време на процедурата, леко зачервяване, излющване на кожата 2-3 дни след пилинга.
Един от предпочитаните от д-р Илиева пилинги е този с трихлороцетна киселина. Това е средно дълбок пилинг, когато се използва 15% – 30% от киселината. Това е отличен пилинг за третиране на бръчки, за смекчаване признаците на стареене, и умерена депигментация. Един курс от четири процедури е достатъчен да се справи с фини бръчки и изразени промени в тена на кожата, тургора и свежестта. За по-добри резултати, терапията може да се повтаря на всеки три или шест месеца след консулт.

Share the project with others: