Ботулинов токсин


Инжектирането на ботулинов токсин е ефективен, толерантен и безопасен метод за елиминирането на неприятни мимически бръчки. Той променя външността в естествените й параметри, нещо което искат пациентите, и което се доказа в годините на неговата употреба. Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен микроорганизъм Clostridium Botulinum. В природата съществуват няколко типа, като за медицински цели се използва тип А и рядко тип В. Ботулиновият токсин е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от нервното към мускулното влакно. Така мускулът, който е инжектиран с токсина не се съкращава и остава в състояние на релаксация. Този феномен се използва успешно за третиране на мимически бръчки. Това са бръчките, които се получават при изразяване на емоции.
Счита се, че най-подходящата възраст за прилагането му е тази след 30. Ако трябва да се определи някакъв възрастов предел, то той е след 55. Разбира се концепциите започват да се променят и в комбинации с други процедури ботулинов токсин може да се прилага и в по-напреднала възраст, а като профилактиране на бръчки и в по-млада.
Процедурата се извършва задължително от сертифициран специалист за около 15 минути, основание да се нарече „обедна”-извършена в обедната офисна почивка, което определение не би трябвало да отнема изключителната й сериозност. Не изисква специална подготовка, адаптира се индивидуално и е с обратим ефект.

ботулинов токсинИнжектирането на ботулинов токсин е най-успешният нехирургичен метод за третиране на мимически бръчки в областта на челото, между веждите и около очите. Първият видим резултат е между 48-72 час, като той остава 4-6 месеца. Ако се налага лека корекция, то тя е осъществима  до втората седмица.
Най-късият период между две терапии е три месеца, но оптимално това са 6 месеца, като следващите инжектирания увеличават периода на ефективност.
С течение на времето активността на токсина се изчерпва и състоянието на бръчките е такова, както преди инжектирането му. Това е така, тъй като действието му е осигурило покой на мимическите мускули, т.е. съществуващите бръчки и линии не са се задълбочавали, а нови не са се образували. Счита се, че след 5-8 приложения в една и съща зона кожата е със съхранен вид и може да мине дълъг период преди да се направи друга процедура.
От 2002 в много страни, а от 2004 и в САЩ, ботулиновият токсин тип А е одобрен за обилно изпотяване в зоната на подмишниците. Има дебати относно приложението му за изпотяване на ходилата, но най-вероятно одобрението за това предстои. Може да се прилага и в други зони на обилно изпотяване.
За да откриете дали това е най-подходящята за Вас терапия, обадете се на телефоните на нашия офис, за да Ви запазим час за консулт с д-р Илиева.

Share the project with others: