Ботулинов токсин против изпотяване


При хиперхидроза се наблюдава повишено отделяне на пот, както по цялото тяло, така и на отделни зони, например: длани, подмишници и др. Свръхизпотяването в зоната на подмишниците, силната потливост на дланите и  ходилата понякога са симптом на системни заболявания, но в по-голям процент от случаите е самостоятелно проявено. Любопитен факт е, че силно се потят около 0,05% от жителите на планетата, но в градовете този процент достига до 3%, предимно жени.
Основните причини за свръх-изпотяването днес са натовареното ежедневие и тежестта на отговорностите в съвременния свят. Многобройните изследвания показват, че хиперхидрозата е основен индикатор на стреса. Но най-неприятното е това, че тя сама по себе си се явява причина за стрес.
При лечение на хиперхидроза, съвременната медицина използва препарати на базата на Ботулинов токсин. Това е най-безопасния, а понякога и единствен възможен метод за лечение  на проблема. Инжекциите с Ботулинов токсин са особено препоръчителни при локалната форма на свръхизпотяване, т.е. когато отделянето на потта се наблюдава предимно по длани, ходила, подмишници и лице. Действието на препарата се дължи на блокиране на потните жлези в зоната, което започва 1-3 дни след инжектирането и има средна продължителност 9-12 месеца.
Хиперхидрозата и нейната интензивност се определя чрез теста на Минор. Повърхността на зоната се обработва с йод и се посипва с нишесте. След няколко секунди местата с интензивно изпотяване се оцветяват наситено виолетово, което е един добър маркер за определяне зоната за инжектиране. Извършват се многобройни убождания, твърде повърхностно и през определен сантиметров интервал. Лекият дискомфорт от това може да бъде пренебрегнат поради невероятното усещане от липсата на изпотяване.

Share the project with others: