Ботулинов токсин

17/08/2009, by clinic, in пълнители за бръчки, 0 comments

Къде най-често използваме така нареченият Ботулинов токсин: Инжектирането на ботулинов токсин е ефективен, толерантен и безопасен метод за елиминирането на неприятни мимически бръчки в областта на челото, около очите и между веждите!

Какво представлява Ботулиновият токсин.
Ботулиновият токсин е екзотоксин на формиращия спори анаеробен Clostridium botulinum. BTX е двуверижна полипептидна молекула, състояща се от 50-кD лека верига и 100-кD тежка верига свързани помежду си посредством дисулфидна връзка. Открити са 7 токсични серотипове и са назовани от А до G. Серотиповете са функционално и структурно подобни и последователността на техните аминокиселини показва висока степен на хомология. Структурата на ботулиновия токсин много прилича на тази на невротоксина тетанус. Всички серотипове се свързват с един и същи рецептор, но техни обекти са различни протеини в рамките на синапсиса. Различните серотипове се различават по сила и продължителност на ефекта. Ботулиновият токсин тип А е най-силен и ефектът от него продължава най-дълго. Тип А обикновено се използва за терапевтични цели, въпреки,че типове B,C и F също имат клинично и/или експериментално приложение. Тип А е приблизително 10 пъти по-токсичен от тип С и около 20 пъти по-токсичен от тип В. При хората ефектът от тип F продължава около 4-5 седмици, а този от тип В – около 6 седмици. Според едно изследване серотип С е много близък до тип А.

Ботулиновият токсин работи в невромускулното крайно тяло и в другите холинергични синапсиси. Процесът на активиране на токсина минава през 3 фази: вкарване, отслабване на дисулфидната връзка и разделяне на веригата и ензимна активност на леката верига.

1. Вкарване – след инжектиране тежката верига помага за бързо свързване на ботулиновия токсин със специални рецептори на холинергичните пресинапсични мембрани. След това чрез ендоцитоза, токсинът влиза в лизозомните мехурчета в пресинапсичните нервни терминали. Процесът зависи от наличната енергия и до известна степен от нивото на синапсичната активност. По-големи количества от токсина се свързват с инервираните, а не с неактивните синапсиси и този факт трябва да се отчете при определяне на терапевтичните дози.

2. Отслабване на дисулфидната връзка и разделяне на веригата. Механизмите, които разделят дисулфидната връзка, която свързва двете вериги са все още неизяснени. Крайната N част от тежката верига посредничи за направляването на леката верига през ендосомната мембрана и в цитоплазмата.

3. Ензимна активност на леката верига. Леката верига работи като зависима от цинка ендопептидаза с протеолитични качества. Различните серотипове предизвикват различно протеолитично разцепване на различните протеини на мембраната, които отговарят за егзоцитозата на ацетилхолиновите мехурчета. Тези протеини отговарят за прекретяването на ацетилхолиновите мехурчета към пресинапсичните мембрани. Когато отсъстват протеините синапсът е блокиран и ацетилхолина не може да бъде освободен. Крайният резултат от тази химическа денервация е слабост и атрофия на ивичестата мускулатура и атония и хипохидроза или анхидроза на гладката мускулатура.

Първите доклади са приложението BTX тип А в козметичната дерматология са публикувани през 1990г. – Journal of Dermatology and Surgical Oncology от Jean Carruthers, офталмолог в University of British Columbia във Ванкувър и Alastair Carruthers, дерматолог. Jean Carruthers е участвала в клинични изследвания за приложението на BTX при лечение на страбизъм извършвани от д-р Alan Scott през 1982г. Приблизително 17000 терапии при повече от 7000 пациента са били оценени по време на изследването. Както при много други открития в медицината, козметичния ефект от ботулинов токсин е открит случайно. Една жена, която Jean Carruthers лекувала от блефароспазъм споделила, че бръчките по лицето й и особено тези в глабеларната област се изгладили значително по време на терапевтични курс с BTX-А. Carruthers обсъжда това със съпруга си, който по това време ръководил катедрата по дерматологична хирургия към University of British Columbia. Те стигат до заключението, че ефектът описан от пациентката трябва да се дължи на отпускане на мимическата мускулатура на лицето. Работейки в екип, те започват систематично да инжектират BTX в глабеларната област, а по-късно продължават изследванията си за бръчките пачи крак, назолабиалните линии и линии в областта около брадата. Индикациите на BTX-А стават все повече и повече и днес невротоксинът се прилага обширно.

Процедури с Ботулинов токсин в Clinic Варна Естетична Дерматология
Ботулинов токсин против изпотяване
Ботулинов токсин за разглаждане на мимически бръчки

За да откриете дали Ботулинова киселина е най-подходящята за Вас терапия, обадете се на Телефоните на Нашия Офис, за да Ви запазим час за консулт с д-р Мария Илиева.

ботулинов токсин