Грижа за кожата: 5 съвета за здрава кожа

11/04/2018, by clinic, in Без категория | козметични процедури за лице, 0 comments

Нямате време за интензивна грижа за кожата? Все още можете да се поглезите, като се подготвите за основите. Добрата грижа за кожата и избора на здравословен начин на живот могат да помогнат за забавяне на естественото стареене и предотвратяване на различни кожни проблеми. Започнете с тези пет небезсмислени съвета.

1. Защитете се от слънцето
Един от най-важните начини да се грижите за вашата кожа е да я защитите от слънцето. Продължителното излагане на слънце може да причини бръчки, възрастови петна и други кожни проблеми, както и да увеличи риска от рак на кожата.

За най-пълна защита от слънце:

Използвайте слънцезащитно средство. Използвайте широкоспектърно слънцезащитно покритие с SPF от най-малко 15. Нанесете слънцезащитата обилно и отново прилагайте на всеки два часа – или по-често, ако плувате или се потите.
Търсете сянка. Избягвайте слънцето между 10:00 и 16:00 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни.
Носете защитно облекло. Покрийте кожата си с плътно изтъкани ризи с дълги ръкави, дълги панталони и шапки с широки периферия. Също така помислете за добавки към прането, които дават на дрехата допълнителен слой ултравиолетова защита за определен брой измивания или специални предпазващи от слънцето дрехи, които са специално предназначени да блокират ултравиолетовите лъчи.

2. Не пушете
Пушенето прави кожата ви да изглежда по-стара и допринася за бръчките. Тютюнопушенето стеснява малките кръвоносни съдове в най-външните слоеве на кожата, което намалява притока на кръв и прави кожата по-бледа. Това също изчерпва кожата на кислорода и хранителните вещества, които са важни за нейното здраве.

Пушенето също поврежда колагена и еластина – влакната, които придават на вашата кожа сила и еластичност. Освен това, повтарящите се изражения на лицето, които правите, когато пушите – като набръчкване на устните, когато вдишвате и присвиване на очите, за да избягвате дима – може да допринесат за бръчките.

Освен това, пушенето увеличава риска от рак на кожата. Ако пушите, най-добрият начин да защитите кожата си е да се откажете. Посъветвайте се с Вашия лекар за съвети или лечения, за да ви помогне да спрете пушенето.

3. Грижете се внимателно за кожата си
Ежедневното почистване и бръснене може да повлияе на вашата кожа. За да я запазите нежна:

Ограничете времето за баня. Топлата вода и дългите душове или вани премахват мазнините от кожата ви. Ограничавайте вашето време за вана или душ и използвайте топла, а не вряла вода.
Избягвайте силните сапуни. Силните сапуни и миещи препарати могат да извличат мазнини от кожата ви. Вместо това, изберете леки такива.
След измиване или къпане, внимателно потупвайте или попийте кожата си, изсушете с кърпа, за да остане известна влажност на кожата ви.
Овлажнявайте сухата кожа. Ако кожата ви е суха, използвайте овлажнител, който отговаря на вида на кожата Ви. За ежедневна употреба помислете за овлажнител, който съдържа SPF.

4. Яжте здравословна храна
Здравословното хранене може да ви помогне да изглеждате и да се чувствате по-добре. Яжте много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини. Асоциацията между диетата и акнето не е ясна – но някои изследвания показват, че диетата, богата на рибено масло или добавки от рибено масло, и ниско съдържание на нездравословни мазнини и преработени или рафинирани въглехидрати може да насърчи по-младо изглеждаща кожа. Пиенето на много вода помага да се поддържа кожата хидратирана.

5. Контролирайте стреса
Неконтролируемият стрес може да направи кожата ви по-чувствителна и да доведе до появата на акне и други кожни проблеми. За да стимулирате здравата кожа – и здравословно състояние на ума – предприемайте стъпки за контролиране не стреса. Осигурете си достатъчно сън, задайте разумни граници, намалете броя на задачите си и направете време да направите нещата, които ви харесват. Резултатите може да са по-забележими, отколкото очаквате.